Menu Sluiten

Kom ik in aanmerking voor de energietoeslag?

Ik heb gehoord dat het mogelijk is om een energietoeslag (ca. €1.300) aan te vragen bij de gemeente. Hoe weet ik of ik hiervoor in aanmerking kom? En moet ik dit zelf aanvragen?

Vrouw leest bezorgd haar energierekening
Mensen maken zich grote zorgen over hun energierekening.  Getty Images

Antwoord

Of je in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is afhankelijk van je inkomen. De regeling is bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te helpen met de stijgende energierekening. De precieze inkomensgrenzen kunnen verschillen per gemeente.

Bijstand

Krijg je een uitkering van je gemeente? Bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of IOAW, IOAZ of Bbz? Dan weet de gemeente je inkomen en zal de gemeente de energietoeslag automatisch overmaken. Het is natuurlijk wel verstandig in de gaten te houden of dit bij jou ook gebeurt.

Zelf aanvragen

Niet alle huishoudens met een laag inkomen zijn bekend bij de gemeente. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent of gepensioneerde met AOW (en een klein aanvullend pensioen).  Dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij je gemeente.

Richtlijn: tot 120% van het minimum

Gemeenten bepalen of je in aanmerking komt voor energietoeslag. Wel heeft de landelijke overheid een richtlijn gegeven. De richtlijn is dat mensen met een inkomen tot 120% van het ‘sociaal minimum inkomen(externe link)‘ in aanmerking komen voor de energietoeslag. Het sociaal minimum inkomen is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor jou is, hangt af van je leeftijd en leefsituatie.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Het is afhankelijk van je leeftijd, je leefsituatie en je inkomen of je energietoeslag kun aanvragen. Ben je ouder dan 21 en verdien je minder dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor energietoeslag. Bekijk te tabel hieronder:

LeefsituatieNetto maandinkomen
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd€ 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd€ 1.971,05

Let op! Ben je jonger dan 21 jaar? Of is je inkomen iets hoger dan de richtlijn? Dan is het verstandig om te kijken of je bij je gemeente toch een aanvraag kunt doen.

Om welk bedrag gaat het?

De overheid heeft een richtbedrag van €1.300 afgesproken. Maar het precieze bedrag kan per gemeente verschillen. Bovendien kan het ook zo zijn dat je eerst een deel krijgt. Er zou namelijk eerst €200 worden uitgekeerd. Dat is later verhoogd naar €800. Het bedrag is opnieuw verhoogd naar €1.300.

Energietoeslag is belastingvrij

De uitkering van de energietoeslag is belastingvrij. Dat betekent dat het bedrag geen gevolgen heeft voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld je huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag.

Controleer hoe het zit bij jouw gemeente

De gemeente heeft dus veel vrijheid in de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • welke doelgroepen precies de energietoeslag krijgen
  • de periode waarover het inkomen in aanmerking wordt genomen;
  • óf vermogen meetelt bij het in aanmerking komen en zo ja op welke manier;
  • de hoogte van de toeslag.

Om precies te weten hoe de energietoeslag in jouw gemeente werkt kun je dus het best de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met je gemeente. Klik hier