Menu Sluiten

Huurdersbelang

Woon je in een huurwoning dan kan je te maken krijgen met huurdersbelang. Onder huurdersbelang vallen alle zaken die je zelf aan je huurwoning verbeterd hebt, maar die je bij een verhuizing niet mee kunt nemen.

Wat is huurdersbelang?

Woon je in een huurwoning en wil je een inboedelverzekering afsluiten? Dan kan je te maken krijgen met huurdersbelang. Onder huurdersbelang vallen alle zaken die je zelf aan je huurwoning verbeterd hebt, maar die je bij een verhuizing niet mee kunt nemen. Deze verbeteringen zitten dus vast aan je woning. Lees alles over huurdersbelang in onderstaand artikel.

Huurdersbelang verzekeren

Als je in een huurwoning woont, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Je huiseigenaar is namelijk verplicht dit te doen. Wel is het verstandig om je spullen in huis goed te verzekeren met een inboedelverzekering.

Wanneer je echter al langer in een huurwoning woont, is de kans groot dat je zelf aanpassingen hebt gedaan die je niet zomaar uit je woning kunt verwijderen, bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken.

Deze veranderingen aan je woning heb je zelf gefinancierd en zijn jouw eigendom. Omdat deze zaken vastzitten aan je woning, vallen ze normaal gesproken onder je opstalverzekering. Maar als je in een huurwoning woont, heb je zelf geen opstalverzekering. Daarom kun je deze vaste onderdelen van je huurwoning meeverzekeren op je inboedelverzekering. Dit noemen verzekeraars huurdersbelang. Ook verbeteringen die de vorige bewoner van de huurwoning heeft aangebracht en die jij tegen betaling hebt overgenomen, vallen onder huurdersbelang.

Dekking huurdersbelang

Bij de meeste inboedelverzekeringen is het huurdersbelang standaard tot een maximumbedrag meeverzekerd, bijvoorbeeld tot 10 procent van de waarde inboedel. Woon je in een huurwoning en heb je al een inboedelverzekering? Dan is het slim om te kijken of het huurdersbelang voor jou voldoende is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je contact opnemen met je inboedelverzekeraar om het huurdersbelang te vergroten.