Menu Sluiten

Dossier: Zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar de PhotoVoltaïsche cellen die in de panelen zitten. Met zonnepanelen wek je stroom op uit zonlicht. Zonnepanelen worden veel toegepast op woningen en andere gebouwen, meestal op daken, maar ook wel in gevels of in ruiten

Details

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen op?.

De stroom die zonnepanelen opwekken, wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De energieopbrengst is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht, de invalshoek van het licht, het type en het vermogen van het paneel. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP).

Welke typen panelen zijn er?

Er zijn heel veel typen zonnepanelen. Je hebt losse panelen, maar ook zonnecellen die verwerkt zijn in zonwering, in glas of in dakpannen. Daarnaast bestaan er ook zonthermische panelen (PVT-panelen). Hierin worden zonnepanelen gecombineerd met een zonnecollector. Een zonnecollector zorgt voor warm water in huis (en soms ook voor verwarming). PVTpanelen komen nog nauwelijks op huurhuizen voor. Maar het belang van PVT-panelen neemt toe. Ze vormen een efficiënte en stille warmtebron voor warmtepompen.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de salderingregeling afgebouwd. Nu mag je alle stroom die je aan het elektriciteitsnet levert, op een later moment in het jaar gebruiken. Vanaf 2025 mag je een steeds kleiner deel van de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd, zelf gebruiken. Na 2030 kun je niet meer salderen. Daardoor worden zonnepanelen voor huurders steeds minder voordelig. 

Zorgen om EPV-woningen

HOGH heeft net als de Woonbond zorgen om sociale huurwoningen waarvoor huurders een zogenaamde ‘Energie Prestatie Vergoeding’ (EPV) betalen. Om deze relatief duurdere woningen te behouden voor de sociale huur, is de huur voor deze woningen op het niveau van een sociale huurwoning gebleven. Om de investering in de energiekwaliteit van de woning terug te verdienen, mogen verhuurders een EPV in rekening brengen. Als de EPV lager of gelijk is aan de energierekening, is dat voor de huurder voordelig. Maar dit zijn woningen met veel zonnepanelen. Als de salderingsregeling wegvalt, zal de energierekening stijgen. Daarmee werkt het concept niet meer en zal de huurder, naast de EPV ook weer een energierekening betalen. Omdat het hier gaat om sociale huurders met een bescheiden inkomen zouden deze woningen moeten kunnen blijven salderen, of anders zal de hoogte van de EPV ook moeten dalen.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen werken?

Omvormer met display
Op de omvormer of in uw meterkast zit een display waarop u de prestaties van de omvormer kunt aflezen. U leest hier af hoeveel de panelen hebben opgebracht. Door periodiek de stand te controleren, houdt u zicht op de opbrengsten. Als u toestemming geeft voor de monitoring van de prestaties, kunt u deze gegevens ook in een online omgeving raadplegen.

Omvormer zonder display
Wanneer de omvormer geen display heeft kunt u de opbrengsten ook aflezen op uw slimme meter.

Twijfelt u over de opbrengsten?
Dan kunt u contact op nemen met de installateur. Zoals u dat ook doet bij andere installaties in uw woning. Woonforte sluit hiervoor een contract af met de leverancier die de panelen plaatst.

Zonder monitoring dient u zelf het systeem op storingen te controleren. Eventueel misgelopen opbrengsten worden in geen geval vergoed door Woonforte of door de installateur.

Echt weten wat je verbruikt.

Hoeveel gas gebruik jij bij het douchen? Wat is het sluipverbruik van jouw apparaten ’s nachts? Met de HomeWizard P1 meter krijg je direct gedetailleerd inzicht in je stroomverbruik, teruglevering en gas.

Website: https://www.homewizard.com/nl/p1-meter/