Menu Sluiten

Bespaar tips

1. Beperk je douchetijd.

Stel je voor: Je hebt een spaardouche met een levering van 8 liter per minuut, met als warmtebron een HR-combiketel, zelfs dan bespaar je al ca. 27 euro per persoon per jaar. Door maar een minuut korter te douchen.

2. Energiezuinige lampen.

Een gloeilamp van 40 watt (450 lumen) die 5 uur per dag aanstaat. Verbruikt per jaar 73 kWh, omgerekend 16 euro. Een ledlamp van 8 watt (450 lumen) verbruikt dan 15 kWh, omgerekend maar 3,30 euro.

3. Deuren dicht.

Stook voor een kamer en niet voor het hele huis. Niet stoken in kamers als die niet worden gebruikt, levert nog veel meer besparing op.

4. Opladers.

Je laptop continu aan de lader laten liggen kost je zo’n 33 euro per jaar! Ook andere apparaten met een oplader kosten je nogal wat als de lader de hele dag ‘Nutteloos’ in het stopcontact zit. Zo verbruikt een kruimeldief ongeveer 15 kWh per jaar, dat is 3 euro. Een elektrische tandenborstel verbruikt ongeveer 5 kWh per jaar, omgerekend 1 euro. Het lijkt misschien weinig, maar als je alles optelt, kunnen al die laders bij elkaar behoorlijk in de papieren gaan lopen. Een kleine moeit dus om ze ’s avonds even uit het stopcontact te halen.

5. Thermostaat.

Een graad lager stoken geeft een besparing van ongeveer 7% op het gasverbruik van je verwarming. Een kleine optelsom: Je verbruikt bijvoorbeeld 1800 m3 gas per jaar, hiervan is 250 m3 voor koken en warm water en 1550 m3 voor de verwarming. Als je het dan terugrekent in geld, en de besparing 7% van 1550 m3 = 109 m3, dan kom je uit op een besparing van maar liefst 70 euro per jaar!

Zet je thermostaat tijdig uit. Wat veel mensen niet weten is dat je de thermostaat een uur voor dat je gaat slapen lager kunt zetten. Het blijft namelijk nog lang genoeg warm. Zo kan dus nog eens 40 euro besparen per jaar.

6. Wasmachine

Was op een zo laag mogelijke temperatuur. Op 30°C wassen in plaats van 40°C, kan al een verschil opleveren van 26% aan energieverbruik, dat is omgerekend 20 euro per jaar. Van 60°C naar 30°C is de besparing zelfs 52%, wel 40 euro!

7. Koelkast

Een koelkast met label C vervangen door een koelkast met dezelfde inhoud met een A++ label kan jaarlijks zo’n 38 euro besparen.

8. Stand-by

Stand-by is een sluipverbruik. Per jaar gaat er ongeveer tussen de 45 euro en 90 euro verloren aan sluipverbruik. Dit is een indicatie en kan per woning verschillen. Bekendste sluipverbruikers zijn een decoder met 80 kWh 17 euro per jaar, de telefoon met 30 kWh zo.n 7 euro per jaar en de vloerverwarmingspomp met 440 kWh ongeveer 97 euro per jaar.

9. Radiatorfolie en tochtstrips.

Radiatorfolie en tochtstrips zorgen ook voor een behoorlijke besparing. Tochtstrips hebben per 25 meter een besparing van 54 euro en radiatorfolie achter alle radiatoren een besparing van 27 euro per jaar.