Menu Sluiten

Woonforte tekent voor nieuwe samenwerking met Drieman en Koppes

Dinsdag 7 december ondertekenden Monique Brewster, directeur-bestuurder Woonforte, Gerben Hak, directeur Drieman Garantiemakelaars en Mirjam van der Ziel, directeur Koppes Makelaardij een samenwerkingscontract voor de verkoop van huurwoningen in 2022. Drieman was al eerder aan boord, en Koppes Makelaardij sluit nieuw aan in het team. Vanaf volgend jaar start Woonforte samen met dit team van makelaars een nieuwe campagne. Woonforte wil de komende vijf jaar 525 huurwoningen verkopen.

Voor starters en mensen met een laag en middeninkomen is het moeilijk om een woning te kopen. De huizenprijzen zijn doorgaans te hoog voor hen, vooral door het overbieden lopen ze kansen mis. Woonforte biedt deze mensen een unieke kans op een eigen woning. De huurwoningen van Woonforte komen beschikbaar voor koopprijzen ongeveer gelijk aan taxatiewaarde. Met koopsommen rond de 220.000 euro komen zo meer betaalbare koopwoningen beschikbaar voor deze huishoudens met een middeninkomen.

Mooie samenwerking.

Monique Brewster: “Beide makelaars zijn professionele organisaties die al jaren bekend zijn op de Alphense woningmarkt. Drieman Garantiemakelaars werkt al vele jaren met Woonforte aan het informeren van huurders en andere kandidaat-kopers. Koppes Makelaardij is een nieuwe samenwerkingspartner. Met elkaar zullen we de mogelijkheden om een eigen woning te kopen onder de aandacht brengen bij onder andere onze huurders. We kijken uit naar een mooie samenwerking.”

Voorrang voor huurders

Huurders die wonen in een voor verkoop geselecteerde huurwoning kunnen hun eigen huurwoning kopen. Dit is natuurlijk geen verplichting – zij kunnen gewoon blijven huren bij de corporatie. Andere huurders van Woonforte krijgen voorrang als een woning vrijkomt voor de verkoop. Zij betalen de taxatiewaarde en hoeven dus niet over te bieden. Als er geen huurders zijn die de woning willen kopen, dan komt deze beschikbaar voor de vrije markt. Dan geldt bij verkoop in principe het hoogste bod. Ook in 2022 betalen starters onder 35 jaar op de koopwoningenmarkt geen overdrachtsbelasting van 2%.

Verkoop is noodzakelijk

Woonforte gaat woningen verkopen om de enorme nieuwbouwopgave te kunnen betalen. Nieuwe woningen zijn namelijk nodig om het enorme tekort aan woningen te lijf te gaan. Er is meer behoefte aan woningen voor jongeren, gezinnen en senioren. Alle nieuwbouwwoningen die de corporatie gaat bouwen, worden gebouwd met een verlies, een zogenaamd onrendabel deel. Dit onrendabele deel kan de corporatie niet lenen en moet dus uit eigen financiën komen. Met de verkoop van een deel van de woningen kan Woonforte de komende 10 jaar bijna 2,500 nieuwe sociale huurwoningen in Alphen aan den Rijn bouwen.