Menu Sluiten

257 nieuwe huurwoningen

ALPHEN AAN DEN RIJN – 257 huurwoningen gaan gebouwd worden tussen het Alphense NS-station en het kantoorpand van Wolters Kluwer. Woningcorporatie Woonforte is van plan om volgend jaar te starten met bouwen, in 2024 moeten de huizen bewoonbaar zijn.

Woningcorporatie Woonforte koopt de grond van de gemeente Alphen aan den Rijn. Er komen bijna 200 sociale huurwoningen en 58 woningen in de middenhuur. Op de begane grond worden 24 eengezinswoningen (grondgebonden woningen) gebouwd voor gezinnen. Daarbovenop worden appartementen gestapeld, bestemd voor senioren, starters en kleine gezinnen.

Het 200 meter lange gebouw tussen het treinspoor en de Noordpoolsingel wordt opgedeeld in vijf delen met verschillende hoogtes. De woningen zijn allemaal gasloos, hebben zonnepanelen en maken gebruik van bodemwarmte voor verwarming. Naast het gebouw komt een park.

Wachtlijst

‘Dit is een grote klapper’, zegt Woonforte-directeur Monique Brewster. ‘Wij zijn van plan om in de komende jaren 1500 huurwoningen te bouwen. Als je er dan in één keer 257 bouwt, zijn dat er heel veel.’ Op dit moment is de wachtlijst voor een sociale huurwoning tussen de vier (appartement) en tien jaar (eengezinswoning).

De Woonforte-directeur zegt niet te kunnen inschatten welke invloed deze nieuwbouw op de wachtlijst zal hebben. ‘Wij willen ouderen stimuleren om hun eengezinswoning te verlaten voor deze gelijkvloerse woning, zodat de eengezinswoning vrijkomt voor een jong gezin. Eén nieuwe woning kan een ketting van drie tot zes verhuizingen opleveren.’