Menu Sluiten

Rookmelders verplicht in 2022

Rookmelder verplichting, wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 Juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Het Bouwbesluit wordt aangepast, waardoor het wettelijk verplicht wordt om rookmelders te plaatsen in je huis. Dit geldt ook als je in een huurhuis woont. Waar deze regel eerst alleen voor nieuwbouwhuizen van toepassing was, geldt het nu ook voor de “bestaande bouw” van vóór 2003. Deze wetswijziging zorgt voor een enorme verbetering voor de brandveiligheid in Nederland. Een kanttekening is dat de wetgeving niet genoeg toereikend is omdat iedere situatie uniek is. Daarom leggen wij hieronder uit waar je de brandmelders het best kan plaatsen in jouw woning.

Waarom is een rookmelder nodig?

Brand- of koolmonoxide veiligheid houdt in dat er bij brand of te hoge koolmonoxide-waardes de bewoners van de woning op tijd worden gewaarschuwd. De bewoners hebben dan genoeg tijd om de woning te verlaten. Een rook- of koolmonoxide-melder ophangen vergroot de vluchttijd aanzienlijk. De meeste slachtoffers vallen ’s nachts omdat ons reukvermogen niet werkt wanneer wij slapen. Wanneer de wasmachine kortsluiting maakt, terwijl je ligt te slapen, word je dus niet wakker van de rooklucht. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten. Daarom is het ook belangrijk dat de melder op de juiste plek wordt geïnstalleerd, je moet ten alle tijden gewaarschuwd worden als er brand uitbreekt. Verderop vertellen wij wat de beste plekken zijn om jouw rookmelder te plaatsen.

Regelgeving rookmelders 2022

Voordat er wordt gekeken naar het installeren van de brandmelders is het belangrijk om alle regelgeving rondom brandmelders duidelijk te hebben.

  • Op alle bouwlagen van de woning dient een optische rookmelder aanwezig te zijn die voldoet aan NEN14604.
  • Besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, moeten zijn voorzien van een rookmelder.
  • Rookmelders dienen te voldoen aan een CE-keurmerk.
  • Rookmelders dienen iedere 10 jaar vervangen te worden.
  • In tegenstelling tot nieuwbouw hoeven de rookmelders niet gekoppeld te zijn, echter is dit wel vele malen veiliger.
  • Een rookmelder op een batterij volstaat, voor rookmelders op netstroom is een NEN 2555 certificaat nodig.

Hoe werkt een rookmelder?
 Een rookmelder heeft twee functies. Het signaleren van een brand en het waarschuwen van de bewoners door het afgeven van een alarmsignaal. Zodra een rookmelder verdikking van de lucht waarneemt, gaat deze af. Omdat rook altijd opstijgt is de beste plek voor een rookmelder aan het plafond. De rook verzamelt zich hier ook waardoor de rookmelder de rook niet kan missen.

Het voordeel van een rookmelder op batterij is dat je de rookmelder op iedere plek van het plafond kan plaatsen. Je zit niet vast aan een bepaald punt waar een stroompunt zich bevindt. Er zijn echter twee verschillende soorten rookmelders die op batterij werken. De rookmelders met vervangbare batterij werken vaak op AA of AAA-batterijen. Die je vaak 1x per jaar moet vervangen. Er bestaan ook rookmelders met een ingebouwde batterij. Deze rookmelders zijn vaak iets duurder dan de rookmelders met een vervangbare batterij. Het voordeel van deze rookmelder is dat de niet-vervangbare batterij een levensduur van tien jaar heeft. Na tien jaar dien je de rookmelder in zijn geheel te vervangen, dit is echter bij elke rookmelder het geval.

Er bestaan ook rookmelders die niet op een batterij werken. Deze rookmelders op netstroom moeten worden aangesloten op een stroompunt in het plafond. Een rookmelder op netstroom heeft altijd een back-up batterij. Wanneer de stroom uitvalt schakelt de rookmelder direct over op de batterijen, zodat je altijd op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt. De rookmelders op netstroom hebben ook een levensduur van gemiddeld tien jaar. 

Waar plaats ik mijn rookmelders?

Bij het kiezen voor de juiste plek van een rookmelder houd je rekening met een aantal zaken. Zo is de beste plek in het midden van het plafond en in ieder geval 50 centimeter van de muur af. Wanneer dit niet lukt, is het belangrijk om een rookmelder tenminste 30 centimeter van de hoek te plaatsen. Rook maak namelijk een ‘krulbeweging’ waardoor de hoeken van een ruimte niet meteen worden bereikt. Rookmelders hangen meestal ondersteboven aan het plafond omdat ze gevoelig zijn voor stof. Daarom is het ook belangrijk om de rookmelder op een plek te hangen waar je er makkelijk bij kan voor onderhoud en het schoonmaken door middel van bijvoorbeeld een stofzuiger. Is het niet mogelijk om de brandmelder aan het plafond te hangen? Hang de brandmelder dan aan de muur, want een brandmelder aan de muur is altijd beter dan geen brandmelder.Meest geschikte ruimtes voor rookmelders in huis:

Voor meer informatie: https://www.rookmelders.nl/